×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.
Let op! Vanwege de Paasdagen geldt er een dag extra levertijd

Hoe werkt de vertering bij een vleesvarken?

Hoe werkt de vertering bij een vleesvarken?

Er zijn 3 soorten verteringen bij een varken: mechanisch (kauwen),
enzymatisch (sappen) en microbieel (fermenteren).

MAAG:
• Als de maag gevuld is wordt er maagzuur geproduceerd. Hierdoor daalt de pH in de maag (2-4). Bij deze lage pH ontstaat pepsine.
• Pepsine is cruciaal voor de eiwitvertering en kan later niet worden gecompenseerd.
• Wanneer de maag niet goed leegkomt kan de zure brij zweren bij de ingang van de maag veroorzaken.

TWAALFVINGERIGE DARM:
• De pH gaat omhoog door natriumbicarbonaat geproduceerd door de alvleesklier.
• De alvleesklier produceert ook enzymen voor de zetmeel- en vetvertering.
• Gal zorgt ervoor dat vet oplost in de waterige substantie van de voedselbrij. Hierdoor verloopt de vetvertering veel beter.

DUNNE DARM:
• In de dunne darm wordt de voedselbrij gekneed.
• De eerste opname van aminozuren, glucose en vetzuren start voorin.
• Verder worden er ook andere enzymen afgegeven zodat er meer voedingsstoffen kunnen worden opgenomen.

DIKKE DARM:
• Hier wordt water aan de darm onttrokken. De mest wordt ingedikt. Bepaalde vitaminen (niet vet oplosbaar) en mineralen verlaten het varken.
• Het zetmeel wordt gefermenteerd en omgezet naar vetzuren. Deze vetzuren worden door de darm opgenomen.
• Wanneer de vertering niet goed verloopt kunnen er onverteerde eiwitten in de dikke darm komen. Deze eiwitten worden in de dikke darm gefermenteerd en zijn dan een voedingsbodem voor ongewenste bacteriën. Dit is een gevaar voor de darmgezondheid